Harpan – Spelregler & Förklaring

Det klassiska kortspelet harpan är ett av de mest spelade kortspelen i världen. Vilket vi kan tacka Windows för, då det har varit ett förinstallerat spel på många datorer med det operativsystemet. Men utöver att vara en av de mest populäraste formerna av patiens, är det även en utav de äldsta. Till skillnad från andra kortspel tävlar du ofta mot dig själv i harpan. Vilket är både roligt och utmanande!

Så hur spelar man harpan? Vid första anblick kan spelet kännas komplicerat med något svåra spelregler. I den här artikeln har vi sammanfattat allt vad du behöver veta för att spela harpan och alla överskådliga regler.

Historian om harpan

Harpans ursprung är i likhet med andra kortspel inte helt klarlagt. Vissa former utav spelet utvecklades redan under medeltiden, men en utav de mest accepterade teorierna är att fransmännen stod ansvariga för den versionen av spelet som vi idag känner till. I vilket fall som helst var det programutvecklaren Brad Fregger som utvecklade harpan-spelet för datorn. Under en lång tid var spelet tillgängligt till både PC och Macintosh. Men det stora genombrottet kom när Microsoft inkluderade spelet i Windows 3.0. Sedan dess har spelet utvecklats vidare. Idag finns den tillgängligt på alla typer av enheter, från datorer till smartphone och surfplattor. Trots sin långa historia, är det fortfarande ansett som ett utav de mest populäraste patiens spelen.

Vad är målet med harpan?

Spelet går ut på att bygga korthögar i fyra basrutor. Korthögarna ska vara i stigande färgsekvenser, där ess är lägst och kung är högst. Till exempel i den här ordningen: A, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J, Q, K där alla kort har samma färg. Du har vunnit när du har lagt ut alla korten!

Hur ser spelplanen ut?

Kortspelet harpan består av ett enda spelpaket med 52 spelkort. Själva spelplanen är uppdelad i tre delar: byggstaplar, korthögen och basrutorna:

 • Byggstaplar – Dessa staplar är i den nedre delen av spelplanen och består av sju olika staplar, där det första längst till vänster består av ett kort, och sedan ökar det gradvis med ett kort per stapel. I varje stapel är det översta kortet synligt och om du flyttar det översta kortet från en stapel till en annan del av spelplanen kan du synliggöra och använda kortet som ligger under den.
 • Reservhögen – Beläget i det vänstra hörnet på skärmen och består av kort som inte är utdelade. Den visar tre kort åt gången med bildsidan upp och du kan använda den i situationer då du inte kan lägga ett kort. Reservhögen får blandas genom att lägga de tre korten tillbaka längst ner i högen och därefter ta de tre översta nästa gång du använder den.
 • Basrutorna Basrutor är fyra tomma rutor högst upp till höger i spelplanen där du ska placera dina kort i färger och stigande valörer för att vinna.

Så här börjar du lägga patiens harpan

Börja med att lägga ut kort i de sju byggstaplarna. Varav den första stapeln har ett kort, den andra stapeln har två kort och så vidare. Därefter måste du vända uppåt och synliggöra det översta kortet i varje stapel. När du har lagt ut alla byggstaplar ska de totalt innehålla 28 stycken kort. De resterande korten bildar reservhögen och de placeras längst upp till vänster i spelplanet, med sin baksida uppåt.

Hur spelar man harpan?

Harpan kan vid en första anblick vara komplicerat. Men faktum är att det är ett enkelt spel att lära sig om du följer alla harpan regler och förstår de grundläggande principerna.Vi börjar med grundreglerna.

Grundregler

Det finns några harpan regler som är bra att komma ihåg under spelets gång.

 • Kortleken – Ta bort jokrar ifrån kortleken och se till att blanda kortleken väl innan du börjar.
 • Byggstaplar – Det är viktigt att byggstaplarna innehåller ett till sju kort redan från starten (från vänster till höger).
 • Ordningen i byggstaplar – Ordningen ska vara i olika färger. Till exempel, vartannat kort ska vara rött och vartannat svart oavsett om det är en spader eller klöver. Därutöver placerar du korten i byggstaplarna från högre valörer till lägre.
 • Lägsta och högsta kort – Det lägsta kortet i spelet är ett ess och det högsta är en kung.
 • Ordningen i basrutorna – Lägg korten med valörer nerifrån och upp och i samma typ.
 • Korten i byggstapeln tar slut – Om dina kort i en byggstapel tar slut, så kan du skapa en ny hög på den platsen genom att börja högen med en kung.

Hur spelet går till

 1. Börja med ett ess – Gör ett ess tillgängligt och flytta det till en basruta för att börja bygga en utav de fyra basrutorna. Därefter bygger du upp varje basruta genom att placera korten i stigande valörer och i samma sort- från ess till kung. Om du har tur ser du ett ess redan från första början.
 2. Byggstaplarnas ordning – I byggstaplarna lägger du korten från högre valörer till mindre valörer, där vartannat kort ska vara i en annan färg.
 3. Förflytta kort mellan byggstaplarna – Du kan flytta kort mellan byggstaplarna genom att lägga kortet på en byggstapel som har en motsatt färg och ett värde som är ett mindre. Till exempel, har du en röd hjärter åtta kan du placera den ovanpå en svart spader nio i den andra högen.
 4. Tomma byggstaplar – Om du får en tom plats i en byggstapel kan du förflytta en kung till den tomma byggstapeln för att påbörja en ny korthög.
 5. Använd reservhögen – Du kan flytta korten från reservhögen till antingen en basruta eller byggstapel. För att förflytta korten till en byggstapel behöver de översta kortet i byggstapeln ha en annan färg och ett högre värde än kortet som du förflyttar.

Du förlorar när du inte kan lägga ut några fler kort och vinner när alla korten är utplacerade i varje ruta enligt reglerna.

Tips om spelet

Här kommer några tips för patiens harpan:

 • Glöm inte resthögen – Det är enkelt att missa att du kan ta kort direkt från resthögen och lägga dem byggstaplarna och basrutorna.
 • Förflytta flera kort – Du kan förflytta flera kort på samma gång till en annan kortstapel, så länge det är ett drag som följer reglerna. Det vill säga att det blir förflyttad till en byggstapel som har en högre valör i motsatt färg.
 • Tänk strategiskt – Harpan är ett utmanade spel och det är bra att redan innan du börjar spelet ha en strategi och försök följa den!

Vanliga Frågor (FAQ)

Kan jag spela harpan med flera personer?

Harpan är ett kortspel som du tävlar mot dig själv.

Hur många byggstaplar har harpan?

Harpan har sju byggstaplar som består av total 28 olika kort.

Vilken ordning är korten?

I harpan är ess det lägsta kortet och kung det högsta.

Hur kan jag använda en tom byggstapel?

Du kan använda en byggstapel igen genom att placera en kung på den.

Hur vinner jag spelet?

Du kan vinna kortspel harpan genom att bygga korthögar i de fyra basrutorna. Korthögarna ska vara i stigande valörer och i samma typ.

Vad händer när jag inte kan lägga ut kort?

Kortfattat förlorar du kortspel harpan när du inte kan lägga ut några kort.

Finns det olika svårighetsgrader?

Den kan spelas i två svårighetsgrader. I den lättare versionen spelar du korten från talongen ett och ett. I den svårare varianten spelar du korten tre och tre.

Relaterade artiklar

Slots: Att känna till reglerna

Du har säkert spelat på en enarmad bandit på...

Hjärter – Regler & Förklaring

Hjärter är ett kortspel där du ska undvika att...

500 kortspel – Regler & Förklaring

I 500 kortspel är det meningen att du som...

Vändtia – Regler & Förklaring

Det är lätt att lära sig spela Vändtia, ett...

Harpan – Spelregler & Förklaring

Det klassiska kortspelet harpan är ett av de mest...
Jonas Gustafssonhttps://spelreglerna.com
Mitt namn är Jonas Gustafsson & jag älskar allt som har med spel att göra. Oavsett om det är ett kortspel, sportspel eller varför inte e-sport? Här delar jag med mig av min kunskap i hopp om att hjälpa dig som söker information.