Plump – Regler

Kortspelet plump är ett roligt, intensivt och spännande kortspel som går ut på att man ska ta stick. Plump uppfanns av Geoffrey Mott-Smith, som var en amerikansk bridge-spelare. Faktum är att han till och med var specialist i bridge. Spelet kom sedan från USA till Sverige redan så tidigt som 1930. Sedan dess har det varit ett folkkärt kortspel som genererat mängder av skratt och underhållning.

En av de främsta anledningarna till att plump är såpass populärt som det faktiskt är beror på att det fungerar för alla människor i alla åldrar. Det är ett relativt enkelt kortspel att lära sig. När man väl har kommit in i det så kan man sitta och spela i flera timmar.

Hur spelar man plump?

Spelet utgår från att man ritar upp en egen spelplan på ett papper. Spelplanen ska se ut som följande:

 • Man börjar med att skriva ut siffrorna tio till ett och sedan ett till tio. Dessa ska skrivas lodrätt längst den vänstra långsidan på ett vanligt A4 papper.
 • Dra sedan ett streck under varje siffra, så att varje siffra har en egen rad
 • Nästa steg är att skriva alla spelares namn högst upp på pappret i en vågrät linje
 • Dra sedan lodräta streck längst alla namn
 • Om man har lyckats göra spelplanen på rätt sätt så bör nu varje spelare ha en egen ruta för varje siffra

Siffrorna i den vänstra kolumnen representerar hur många kort varje man ska spela med varje omgång. Med andra ord börjar man alltid med att dela ut tio kort till alla, för att sedan gå lägre och lägre. När det gäller att dela ut korten så brukar man gå laget runt, Detta är så att alla får blanda kortleken och dela ut korten om vartannat.

Korten är hemliga och ska inte visas för de andra spelarna.

Plump regler

När man delat ut alla kort gäller det för varje spelare att tänka hur många stick man tror att man kommer kunna ta. Detta gör man genom att dels kolla hur höga valörer alla korten på handen har, men också hur många som är i samma färg. När man bestämt antal stick skriver man siffran under sitt namn på spelplanen. Sticken får aldrig gå jämnt ut. Detta betyder att om alla spelare har tio kort på handen så får inte spelarnas sammanlagda stick bli tio. Då måste spelarens som sitter efter den som delade ut korten ändra sin gissning och antingen ta fler eller färre stick. Det är också den som sitter intill den som delade ut korten är den som börjar omgången.

Man vinner ett stick genom att ha en högsta valören i den aktuella färgen. Om den första spelaren till exempel lägger en hjärter knekt, då är det hjärter som är den färg man ska spela efter i just den omgången. För att man då ska kunna vinna sticket måste man ha en hjärter dam eller kung. Detta beror på att dessa valörer är högre än knekt samtidigt som de är i rätt färg. Den som lägger det högsta kortet i färgen vinner sticket. Sticket är färdigspelat när alla spelare har fått lägga varsitt kort. Den som vinner omgången, alltså den som klarar att ta lika många stick som den gissat på, får lägga först i nästa omgång. Detta är en stor fördel eftersom att man då bestämmer färgen.

De spelare som lyckas få rätt antal stick får en etta framför sin gissning i protokollet. Detta innebär att totalt sett över alla omgångar kan man som minst få 10 poäng och som mest 110 poäng.

Vad händer om man inte har rätt färg?

Man måste alltid lägga ett kort i samma färg om man har det på handen. Om det skulle vara så att man inte har något kort i den färg som spelas så får man istället kasta ett kort. Detta innebär att man kan lägga ett kort i vilken färg som helst, eftersom att man måste lägga ett kort i varje omgång.

Om man inte får tillräckligt många stick

Som tidigare nämnt så ska man gissa på ett antal stick innan spelets omgång börjar. När spelet sedan drar igång så gäller det att spela smart. Om man inte ska ha så många stick men man har många kort på handen så kan det vara ett smart drag att spela bort höga kort först. Det kan också vara smart att kasta höga kort när man spelar utanför färg. Detta beror på att om den färgen skulle komma upp senare så behöver man inte oroa sig för att ha det högsta kortet.

Om man inte får så många stick som man har gissat på, både om man får fler eller färre stick, så plumpar man. Istället för att få en etta framför sin gissning på spelplanen ritar man då istället en svart prick. Denna pricken betyder alltså att man har plumpat omgången och därmed går miste om sina poäng.

Speltips kortspel plump

När man spelar plump kan det vara bra att ha koll på hur det fungerar, försöka förstå hur andra tänker och ha en viss strategi för hur spelet ska spelas. Genom att ha en taktik ökar chanserna att vinna. Här kommer lite speltips för de spelare som verkligen vill satsa för att kunna vinna när man spelar plump.

 • Eftersom att det är olika många kort i varje omgång så är det lätt att det blir lite rörigt. Det är därför alltid bra att hela tiden ha koll på hur många kort man har på handen. På så sätt vet man hur många stick man spelar om.
 • Det är också bra att ha en tydlig plan för hur man ska gå till väga för att slippa plumpa. Det vill säga, försök att bli av med halvhöga kort först så inte dessa ger onödiga stick senare.
 • Om man har många höga kort i samma färg, såsom kung och ess, var inte rädd för att spela aggressivt.
 • Även om man märker under spelets gång att man kommer att plumpa, alternativt att man redan har plumpat, så kan det vara klokt att försöka komma åt sina medspelare. Detta kan man göra genom att försöka förstöra färgen så att de också går miste om sina poäng.
 • Om man märker att spelarna innan säger att de ska ta många stick så kanske korten man själv har på handen inte är så höga egentligen. En tia och en knekt kanske inte kan generera stick om motspelarna har kungar och ess.
 • Att satsa på noll är oftast lättast.

FAQ

Vad behöver man för att spela plump?

Att spela plump är väldigt enkelt och man behöver inte några speciella kortlekar och det kräver inte heller några komplicerade förberedelser. Det enda man behöver är en helt vanlig kortlek med 52 spelkort, jokrarna plockar man bort innan spelet börjar. Sedan behöver man också ett helt vanligt papper och en penna.

Hur vinner man i plump?

Kortspelet plump går ut på att gissa hur många stick man kan ta utifrån de kort man har på handen. Om man lyckas gissa rätt får man poäng i den omgången. Man får olika mycket poäng beroende på hur många stick man gissat på. Den spelare som har fått flest poäng när alla omgångar är slut vinner.

Hur många spelare kan man vara i plump?

Man kan vara så få som två spelare upp till så många som åtta spelare. Däremot blir spelomgången som mest underhållande om man är mellan tre och sex spelare. Detta beror på att alla då får lagom många kort utan att det blir för många respektive för få kort över. Man kan även vara sex till åtta spelare, men då måste man ändra lite i hur många kort varje spelare får eftersom att korten i en kortlek inte räcker till.