500 kortspel – Regler & Förklaring

I 500 kortspel är det meningen att du som spelare ska komma först till 500 poäng. Detta gör spelaren genom att under spelets gång samlar på sig stegar och trissar så snabbt som möjligt.

Gärna i klädda kort eller Ess då dem ger högst poäng. Sedan tar du med dig dina poäng för utlagda kort på bordet och lägger ihop dem tillsammans med vinstpoängen du får för att ha vunnit spelrundan. Förlorarna av rundan får minus poäng för alla kort de har kvar på handen vilket ger vinnaren ett poängförsprång inför kommande rundor på vägen mot 500 poäng.

Vad kan vara bra att tänka på då?

Innan spelet börjar vill vi ge er några heta tips på hur ni lättare ska kunna vinna er runda av 500.

 • För det första titta inte i högen. Glöm aldrig det. Ni vill inte ha minuspoäng.
 • För det andra är det bra att hålla koll på och försöka minnas vilka kort ni lägger tillbaka ner i högen.
 • Se till att inte göra tabben att ta upp högen utan att sedan kunna lägga ut tre sammanhängde kort. Det är ett misstag som kommer bli dyrt för dig.
 • Se till att spara alla kort som hänger ihop på något sätt och kan byggas på med de andra spelarnas på bordet utlagda kort.
 • Tänk strategiskt och håll på vissa kort. Detta för att inte släppa vidare andra spelare vars slutspel kanske annars beror på att du lägger just det kortet.
 • Glöm inte heller att hålla koll på vad dem andra kastar, plockar upp och lägger ut. På så vis har du en ungefärlig idé om vilka kort du har emot dig samt vad du har att jobba med.

Hur spelar man 500

Spelet börjar med att dela ut sju kort vardera till varje spelare. Sedan lägger ni korten som är kvar upp och ner på bordet mellan er. Detta är nu er plockhög. Den spelare som börjar tar ett kort från plockhögen, tittar på det bestämmer sig för om denne behöver kortet eller inte. Om spelaren behåller kortet måste denne välja ut ett annat kort att lägga ut på bordet som därefter blir till grund för slänghögen.

När det sedan är dags för nästa spelares tur så tar denne upp ett kort ur högen eller också tar spelaren upp hela högen (utan att tjuvkika). Däremot om spelaren väljer att ta upp hela högen så måste minst tre sammanhängande kort direkt kunna läggas ut på bordet tillsammans. Till exempel en färgstege eller en triss.

Se till att lägga ut de kort ni vill på bordet innan ni kastar nästa. För när ni väl lagt det på slänghögen får ni inte röra något igen tills det är er tur nästa gång. Innan ni kastar ert kort släng ett öga på de andra spelarna kort då ni kanske har turen att kunna få extra poäng. Eller bli av med för er själva annars oanvändbara kort.

Vinnaren är den som först når 500 poäng. Detta kan ta många rundor innan någon av spelarna kommer upp till den poängen. Vissa spelomgångar tar lång tid medan andra är slut innan de ens hunnit börja. En sak är säker, ingen kommer ha tråkigt.

Kortspelets regler.

500 kortspe lregler börjar med att en deltagare delar ut sju kort vardera till varje spelare.

 • Tvåor till nior är värda 5 poäng.
 • Tior till klädda kort är värda 10 poäng.
 • Ess kan vara värda både 5 eller 15 poäng. Om en spelare använder ett ess som en etta i en stege tillsammans med en tvåa och en trea är det värt 5 poäng. Om esset istället används med en kung och dam är det värt 15. Tre och fyrtal i Ess ger ett värde av 15 poäng.
 • Ni får det totala värdet av era kort genom att räkna ut poängen på utlagda kort på bordet.
 • Den spelare som först går ut, det vill säga blir av med korten på handen först får 50 poäng extra i vinstbonus.
 • Om en spelare har kort kvar på handen när en annan spelare går ut så räkans kortens poäng ihop till minus poäng. Dessa dras av från den totala poängsumman vid omgångens slut.

Kortfattad info om 500.

Vi har sedan lång tid tillbaka spelat kortspelet 500. Det är en variant av Rummy spelen. Idag har Rummy mer blivit till ett samlingsnamn för ett flertal olika kortspel. Exempelvis Canasta eller Gin rummy. I alla rummy-spel finns det grundläggande, gemensamma huvudprinciper. Vilka är att spelen handlar om att spelarna ska dra och kasta kort. Spelgången går ut på att spelarna ska arrangera korten i olika kombinationer utifrån kortens färger och valörer så strategiskt som möjligt. Få slut på kort först, få mest poäng och vinna.

FAQ

Antal deltagare?

Ni behöver vara mellan cirka 2- 8 spelare.

Antal kort?

52 stycken, ni spelar utan joker.

Vad är huvudreglerna?

Sju kort delas ut till en och varje spelare som ska ta upp och kasta kort strategiskt för att kunna lägga ut kortkombinationer på bordet nå 500 poäng och vinna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *