Domino – Regler

Att spela Domino är att planera alla drag och motdrag. Kan spelas med upp till 4 spelare och är ett spel som verkligen passar för dig som gillar spelsidor av olika slag.

Regler för Domino

Varje spelare får 5 dominobrickor, resten av brickorna används senare i spelet. Varje dominobricka är utformad med prickar på vardera sida. Den som har ett dubbelpar, där det är samma antal prickar på båda sidor börjar. Om flera har detta är det högst dubbelpar som börjar. Dubbelbrickan placeras i mitten av bordet. Nästa spelare ska fylla på med en bricka som har samma antal prickar på endera sida. Brickorna kan byggas ut från både vänster och höger sida av den första brickan.

Målet är att bli av med alla 5 brickorna och få Domino. Om motspelaren lägger en bricka du inte kan matcha, får du stå över ditt spel tills du kan lägga igen. Ni kan också välja att spela så att en bricka får tas från högen och om den matchar får den läggas. Det beror på om ni spelar flera rundor eller enbart en runda. En runda är vinnaren den som först lyckas bli av med alla brickor. Flera rundor räknar man poäng och då är vinnaren den med minst antal brickor kvar.

Vad innebär Domino?

Domino är ett spel som kräver strategi och logiskt tänkande. Det går också snabbt att spela flera rundor och verkligen se vem som kan vinna.

Sammanfattade regler för Domino:

  • Varje spelare får 5 brickor.
  • Spelare med högst dubbelbricka börjar.
  • Brickor kan placeras till vänster eller till höger och måste matcha antalet prickar.
  • Vinnaren är den som blir av med sina brickor först.

Att tänka på när man spelar Domino

Det viktigaste man ska tänka på i Domino är att använda sina brickor på bästa sätt. Se till att du kan lägga en bricka på den du redan lagt. Om motspelaren inte kan lägga vill du kunna bli av med fler brickor.

Så här räknar du poäng i Domino

Om ni väljer att spela flera rundor kan ni räkna poäng i Domino. Bestäm först hur många poäng som krävs för att vinna helt och hållet. Om en person lägger alla sina brickor får spelaren poäng efter hur många brickor motståndarna har och prickarna på brickorna. Blir det istället att ingen kan lägga alla sina brickor, räknar man samman alla prickar man har och den med lägst vinner. Poängen blir då motståndarnas totala prickar minus ens egna.  

Så kommer du igång med Domino

För att komma igång med Domino behöver du ha dominobrickor och ett par motspelare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *