Stress – Spelregler

Kortspelet stress är ett otroligt intensivt, spännande och glödande kortspel som verkligen sätter tålamodet på prövning. Det är ett perfekt spel att spela med en kompis, familjemedlem eller partner som är riktigt tävlingsinriktad. Det är ett spel som tillhör kategorin patiensspel som är avsedda för två personer. Man vet inte riktigt vart, när eller hur kortspelet stress uppstod men en sak är säker – detta kortspel skapar definitivt stress.

Hur spelar man stress?

Att spela stress är inte bara intensivt och spännande, det är också otroligt lätt att lära sig och har väldigt simpla spelregler. Spelet kräver inte heller några specifika spelförberedelser, vilket gör att det går snabbt att komma igång.

Detta behöver du:

  • En vanlig kortlek med 52 spelkort. Plocka bort jokrarna innan spelet börjar.
  • Två spelare som sätter sig mitt emot varandra

Snabbregler

För att göra det hela lite enklare att förstå sig på kommer här lite snabbregler som kan vara bra att känna till innan man börjar spela stress. Dessa regler förklarar i princip hur hela spelet går till.

Stress regler

  • Varje spelare ska ha 26 kort var, varav fyra av dessa ska vara öppna kort.
  • Varje spelare lägger ett kort på bordet mitt emot varandra
  • Spelarna ska nu, med hjälp av sina öppna kort på bordet, försöka bygga stegar för att bli av med sina kort.
  • Det får gå hur snabbt som helst och båda spelarna får lägga samtidigt. Något som gör stress till ett ganska unikt kortspel.
  • Spelet går ut på att bli av med alla sina kort. Den som först lyckas med detta vinner omgången.

Kortspel Stress spelregler

Man börjar alltså spelomgången med att dela ut halva kortleken var och lägger sedan ner fyra öppna kort. Om man får två eller fler kort av samma valör så finns möjligheten att lägga ihop dessa kort och lägga ned ett nytt kort. Om samma sak händer igen får spelaren fortsätta lägga ihop korten till en och samma hög tills dess att det finns fyra högar att spela med.

När spelarna har fyra högar så lägger båda spelarna varsitt kort i mitten av bordet. Korten ska alltså ligga intill varandra. En av huvudreglerna i stress är att spelarna lägger sina kort samtidigt. Ett sätt att lägga korten samtidigt utan risk för missförstånd är att säga ”ett, två, tre” när man lägger korten. När båda har lagt är spelet igång och då kan det verkligen gå undan.

Man fortsätter på detta sätt hela spelomgången. Båda spelarna ska alltså lägga sina kort samtidigt. När korten läggs är det dags att hålla koll på både sitt eget kort och den andra spelarens kort. Detta är för att spelet går ut på att om korten visar samma valör ska man vara först på bollen med att skriks ”stress!” Och samtidigt slå handen på den högra spelhögen. Den spelare som upptäcker att kortens valörer är samma och därmed skriker stress först får dela ut en av spelhögarna till den andra spelaren. Detta gör alltså att personen som får ta upp högen får ännu fler kort att spela med. Man ska alltid blanda de kort man får upp.

Om ingen kan lägga

Om ingen spelare har något kort att lägga får man börja en ny omgång med handkorten. Spelarna tar alltså då upp varsitt kort från högen, precis som i början av spelomgången. Om den ena spelaren får slut på kort så måste den andra spelaren ge bort ett kort så att båda an lägga på samma gång.

Om båda spelarna skulle sakna handkort och inte heller kan lägga från de öppna korten så måste man istället ta upp varsin spelhög.

Slutet av spelomgången

Kortspelet stress går ut helt enkelt ut på att man ska lägga korten på samma gång, samtidigt som man håller koll på både sitt egna kort och motspelarens kort. Dessa intensiva regler i kombination med att man måste skrika och slå när korten är likadana gör att spelet verkligen förtjänar sin titel.

Man vinner spelet genom att bli av med alla sina kort först. Detta omfattar både alla de öppna korten från de fyra högarna, men också alla handkort.

FAQ

Hur lång tid tar det att spela stress?

Det kan ta väldigt olika lång tid att spela stress. I vissa fall går det jättefort och i andra fall kan det ta mycket längre tid. Allt handlar om hur bra spelet flyter på.

Behöver man ha speciella kort för att spela stress?

Nej, man behöver inga speciella kort för att spela stress. Det räcker gott och väl med en helt vanlig, traditionell kortlek. Se bara till att plocka bort jokrarna innan spelet börjar.

Kan man vara fler än två spelare i Stress?

Det är rekommenderat att bara vara två spelare, det är så spelet är uppbyggt. Men det är givetvis ingen omöjlighet att vara fler spelare. Dock bör man då ha tillgång till flera kortlekar så att alla kort blir jämnt fördelade. Dessutom blir det roligare om man har fler kort!

Hur vinner man i stress?

I kortspelet stress så vinner man genom att bli av med alla sina spelkort. Detta gäller både spelkorten som man har på handen, men också de öppna korten på bordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *