Lotteri: spelet och dess historia

Lotteri är ett spel som har funnits i århundraden och har sitt ursprung från Kina, men har fram tills idag spridit sig över hela världen och blivit ett av de mest populära spelen vi känner till. Faktum är att lotterier, enligt en undersökning utförd av SKOP, är det som flest svenskar föredrar när det kommer till spel om pengar online.

Sett till historiska fakta, har lotterier ofta använts som en form av regeringsfinansiering, särskilt under mitten av 1900-talet när många länder införde statliga lotterier för att tjäna extra pengar till statskassan och offentliga projekt. Idag finns det många olika typer av lotterier runt om i världen, från statliga lotterier till privata företagslotterier och inte minst hos flera nätcasinon om du vill spela lotto online.

Hur spelet fungerar

Den grundläggande idén med lotterispel är att välja en serie nummer, med vanligtvis mellan fem eller sju siffror, och hoppas att dessa nummer matchar de nummer som dras slumpmässigt i dragningen. Beroende på vilken typ av lotterispel du spelar kan du också behöva matcha andra villkor, till exempel ytterligare bonusar, extra bollar eller till och med ett bonusnummer. Om dina nummer stämmer exakt med dragningen, vinner du ett pris som kan variera mellan såväl små som stora belopp.

Det är dock viktigt att poängtera att samtliga lottospel helt och hållet baseras på tur, vilket innebär att ett spel aldrig kan garantera en vinst. Trots att du väljer siffror som tidigare gett utdelning, eller som du tror har potential, baseras dragningen helt på slumpen, och varje siffra har en lika stor chans att bli dragen.

Varför har lotterispel blivit så populära?

Lotterispel har blivit populära av många skäl. Först och främst är det på grund av dess enkla format och tillgängligheten som gjort att fler svenskar fått upp ögonen för spelformen. En annan anledning är att de har en relativt låg inträdeskostnad jämfört med andra spel som spelautomater eller bordsspel.

Spelformen har också ett visst nostalgiskt värde då många svenskar lockats till uppesittarkväll, nyårs- och påskbingo. Därtill kommer spelet även i olika i format från såväl onlineversioner till fysiska lotter på diverse evenemang och skraplotter hos ombud. Med andra ord erbjuder spelet varianter som tilltalar många olika målgrupper.

Spela hos anförtrodda aktörer

För att vara säker på att du spelar på ett tryggt och säkert sätt är det alltid viktigt att kontrollera att den aktör som erbjuder lotterier innehar rätt licens. Det innebär att de ska vara reglerade av statliga organ eller kommissioner och se till att alla deras spel är rättvisa och slumpmässiga.

Vid spel på lotterier i Sverige är det Spelinspektionen som ansvarar för tillsynen av samtliga bolag och organisationer som anordnar lotterier. Beroende på vilket typ av lotteri som anordnas, krävs en giltig licens för att tillstånd att bedriva spelen. För exempelvis föreningar som erbjuder lotter i samband med tävlingar och andra evenemang, krävs en spellicens för allmännyttiga ändamål där spel som Bingolotto och Postkodlotteriet är inkluderade. Även bingo som sker i fysiska lokaler omfattas av regelverket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *